Loading
načítám data...

Pozvánka na výstavu Rok v kuchyni našich babiček


Srdečně vás zveme do Muzea Nové Strašecí na výstavu Rok v kuchyni našich babiček. Připomeneme si zde tradiční všední i sváteční jídelníček našich předků v průběhu celého roku. Strava všedního dne bývala jednoduchá a skromnější. Vítanou změnou byly rodinné oslavy (svatba) a svátky v rámci výročních obyčejů (masopust, Velikonoce, poutě a posvícení, Vánoce). Tehdy se výrazně zvýšily kvalita a množství připravovaného jídla, ročnímu období se přizpůsobila i skladba jídelníčku. Můžeme si povšimnout léty vyzkoušeného a promyšleného střídání období půstu (před Velikonocemi, advent) s obdobím relativního dostatku (strava během těžších polních prací, období svátků). Strava našich předků byla závislá na plodech zdejšího zemědělství. Jednalo se o suroviny získané polním hospodařením (obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce) a chovem domácích zvířat (maso hovězího dobytka, prasat, koz, ovcí, drůbeže, mléko a mléčné produkty, vejce, med). Doplněk stravy zajišťoval v menší míře lov a sběr. Jen některé potraviny se kupovaly - například káva, jejíž obliba se na venkově rozšířila koncem 19. století nebo některé druhy koření dovážené z cizích zemí. Výstava dokumentuje především období 2. pol. 19. - 1. pol. 20. století. Z této doby se také v našich muzejních sbírkách dochovalo poměrně velké množství předmětů, které sloužilo ke zpracování, ukládání a rozmanité úpravě surovin, přípravě pokrmů i k samotnému stolování. Mnohé z těchto předmětů jsou (v moderním provedení) součástí i dnešních domácností. Výstavu můžete navštívit od 28. 3. do 11. 5. 2025.



  Zavřít